Martin Høven om legalisering av bordeller

Formann i Stavanger FpU, Martin Høven, har i den siste tiden vært i både Aftenbladet og VG med oppslag og leserbrev rundt hvordan vi skal ordne opp i problemet med synlig prostitusjon. Saken har blitt mye omtalt og kan leses om i disse lenkene og i leserbrevet under. Leserbrevet er spesielt rettet mot AUF som kom med useriøs kritikk av forslaget.

Denne uken har det vært en rekke oppslag i Aftenbladet om organisert kriminalitet og sexkjøp. Først ute kom Guri Tyldum fra Fafo og fortalte at forskning viser at sexkjøpsloven som forbyr sexhandel har skapt mer menneskehandel og mindre trygghet. Dette stemmer godt overens med hva Fremskrittspartiets Ungdom har ment i lang tid; forbudet fungerer ikke. Derfor foreslo jeg og FpU at det er på tide med bordeller under lovlige og kontrollerte rammer. Ole Martin Juul Slyngstadli fra AUF svarte fort med at dette tok de sterk avstand fra og gikk langt over streken da han uttalte at FpU er for å legalisere slavehandel. AUF mangler respekt for den forskningen som ligger til grunn og for sine meningsmotstandere, og melder seg dermed ut av debatten.

Det er ikke til å legge skjul på at Arbeiderpartiet har hatt stor innflytelse på norsk politikk det siste tiåret. Regjeringen har hatt rent flertall på stortinget gjennom to perioder og hatt all makt til å gjøre noe med problemet, noe de ikke har klart. Sexkjøpsloven endret heller ikke hvorvidt folk kjøper sex, men det skapte i stedet en rekke problemer.

Slyngstadli har imidlertid rett i en påstand; den eneste måten å få folk til å slutte å kjøpe sex er å endre deres preferanser og deres holdninger. Det er samme måte å få folk til å slutte å drikke alkohol eller røyke tobakk på også. Forbudslinjen gjør ingenting med dette, og politikere har heller ingen superevner til å forandre dette. Arbeiderbevegelsen klarte ikke å stoppe alkohol med alkoholforbud i forrige århundre, og de klarer heller ikke å stoppe prostitusjon i dette.

Det er trist at AUF opererer med skremselspropaganda og moralisme fremfor fakta: «Hør på FpU og vi får horestrøk på størrelse med Amsterdam over hele byen». Å tro at Amsterdams lange tradisjoner og historie automatisk oppstår i Stavanger fordi vi innfører konsesjoner og kontroll av sexsalg er naivt og forenklet. Men jeg må også spørre om situasjonen i dag er så mye bedre? Er det faktisk bedre at vi har en by fylt med synlig prostitusjon?

Derimot når AUF hevder at vi fremmer slavehandel blir jeg nærmest rystet over mangel av selvkritikk fra ungdomspolitikeren. Er ikke menneskehandel slavehandel? Er mindre kontroll og flere bakmenn løsningen for problemet? Fafo sin forskning sier nøyaktig det motsatte, forbudet skaper slavehandel gjennom mer avhengighet av halliker og bakmenn. Så lenge AUF står inne for en politikk som beviselig fører til mer menneskehandel, blir det absurd å kritisere FpU for å være for slaveri.

FpU foreslår ikke bordeller fordi vi er så veldig opptatt av å få kjøpe sex. Vi fremmer det heller ikke bare fordi vi mener at når to mennesker samtykker om noe som ikke skader andre, bør dette være lovlig. Vi fremmer dette fordi det er det eneste humane. Lovlige og kontrollerte former får ikke slutt på prostitusjonen, det klarer ingen. Men da er det bedre at de prostituerte har politiet og andre hjelpsomme instanser i ryggen og ikke kriminelle karteller.

Martin Høven
Formann Stavanger FpU

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.

CategoriesUncategorized